2

13 dolog, amellyel minden pozitív változást elkerülhetsz az életedben

Megfigyeltem magamon, hogy annyira optimista vagyok, hogy az már egyenesen zavaró. Szerintem sokaknak az idegeire megyek. Most elhatároztam, hogy lejövök onnan, ha már rámentem, ezért inkább a másik oldalról írok. Nem akarok ugyanis erőszakoskodni, és folyton csak arra ösztökélni az embereket, hogy így változz meg, meg úgy változz meg, mert akkor okostojásnak fogok tűnni, és azt sokkal kevésbé kedvelik, mint mondjuk a Kinder tojást.

Azt vettem észre, az emberek nagyon is ragaszodnak a problémáikhoz. Azokat nem lehet csak úgy elvenni tőlük. Nézzük hát, mit is tehetünk annak érdekében, hogy következetesen és hosszú távon is sikeresen elkerüljünk minden pozitív változást az életünkben.

Közeleg a hétvége, amikor ne adj' isten, több időnk jut magunkra. Ez különösen veszélyes táptalaját képezi a pozitív változásnak. Hogy eszedbe se jusson valami olyasmit elkövetni, amely javítja az életminőségedet, kérlek, jól vésd az eszedbe a most következő 13 rövid, de kardinális tanácsot.

1. Ne törődj magaddal!

Eszedbe jutott valami saját magadról? Elgondolkoztál az életeden? Elemezgeted a problémáidat? Ne tedd. Még a végén itt célokat tervezgetsz nekem, és hidd el, akkor már nagyon nehéz lesz megállni.

Nem számít mi van veled. Ne azzal foglalkozz.

Vannak problémák az életben. De minek keresnéd az okait? Hogy tovább tetőzd az amúgy is nagy bajt? Nem kell elemezgetned, csak fogadd el, hogy ez van, és kész.

Úgy érzed, semmibe vesznek? Nem baj az. Ne törődj magaddal, csak tedd a dolgod. Nem te vagy a világ közepe. Nagyon sokféle irányba terelheted a fókuszod. Bármire figyelhetsz, ami nem te vagy.

2. Ne beszélj magadról!

Hogy az első tippnek maximálisan eleget tegyél, kövesd a másodikat. Emberi kapcsolataid vannak? Hm... Ez nem feltétlenül előnyös, de ha már így alakult, és kommunikációs helyzetre kerül sor, semmiképpen se beszélj magadról. Ha megkérdezik, "hogy vagy?", a legjobb válasz: "Ne is kérdezd." A társalgás során sokkal izgalmasabb témák is vannak.

Semmiképpen se ossz meg másokkal tényeket, gondolatokat vagy kérdéseket a saját életeddel kapcsolatban, mert akkor rád fog terelődni a fókusz, és ki tudja, miféle kellemetlen helyzetekbe kerülhetsz. Igyekezz hát biztonságosabb mederbe terelni a csevejt, mint például az időjárás, a politika vagy bármi, ami a másik emberre vonatkozik.

3. Panaszkodj!

Nos, ez az egyetlen kitétel, amikor magadról beszélhetsz. Sőt, ez kifejezetten segít benne ragadni az előnytelen és örömtelen élethelyzetekben. Panaszkodj, mondd el, milyen rossz neked. A legjobb, ha az élet számos területére kiterjeszted a sirámaidat. A rossz párkapcsolat mellé pénzhiány dukál, amelyre rámegy majd az egészséged is. Semmiképpen se beszélj azokról a lehetőségekről, amelyek kivezetnének a problémából, kizárólag negatív példákat említs.

A panaszkodásod a legjobb tartalom, amellyel kitöltheted a társalgás rólad szóló perceit.

4. Mindenkire figyelj, aki nem te vagy!

Ez nagyon fontos. Az életben vannak prioritások, amelyeknek megfelelően a döntéseidet meghozod.

Csak úgy őrizheted meg a berozsdásodott problémáidat, ha a sorban te vagy az utolsó. De inkább a legutolsó. A legesleg.

Mindenki más problémája fontosabb a tiédnél. Jól vigyázz, mert elég egyetlen apró hiba, egy félrelépés, amikor saját magadat valaki más elé helyezed, és máris borult a bili.

Először gondoskodj mindenki másról. Legyen elégedett a párod, a gyereked, a szüleid, a főnököd, a postás, a benzinkutas és a zöldséges, legyenek befizetve a számlák, ragyogjon a lakás, és legyen ott az edzésen a kölyök, de időben!

És, könyörgöm, mosolyogj! Mit gondolnak majd mások a savanyú képed láttán? Muszáj másokat figyelembe venned, különben még magaddal foglalkoznál - az pedig végzetes. Akkor lőttek a problémáknak. Akkor búcsút inthetsz a gondoknak és bajoknak. Ugye, nem ezt akarod?

5. Óvakodj mindentől, ami új!

Vannak az életben a jól bejáratott sínek. Ragaszkodj a sínekhez, mert az utakról könnyen letérhetsz. Annyi minden van, ami adott. A munkahelyed, a barátaid, a hobbid, a lakásod, a szokásaid, a problémáid, az allergiád, a beszédhibád - az életed. Ragaszkodj ezekhez, mert beváltak. Bizonyítottan képesek a létezésre. Hozzád tartoznak, és senki sem veheti el tőled őket, hacsak...

Hacsak nem ismerkedsz meg új, veszedelmes dolgokkal. Az új lehetőségek úgy pattanjanak le rólad, mint keményre fújt szappanbuborék a feszített víztükörről. Az sem baj, ha kipukkadnak, de ne figyelj rájuk. Semmit nem szabad közel engedned magadhoz, ami új. Maradj a biztonságos komfortzónádban. Különösen óvakodj a tanfolyamoktól, könyvektől, és olyan filmektől, amelyek a változásra hívják fel a figyelmed. Óvakodj a célkitűzéstől, óvakodj a kreativitástól, és óvakodj a törpétől.

Mindentől óvakodj.

6. Légy pesszimista!

Hidd el nekem, ez a minimum. Ezt amúgy is tudnod kellene, de annyira fontos, hogy muszáj írásban is megerősítenem téged: A világ rossz, de lesz ez még rosszabb is. Ne számíts semmire, ami pozitív fordulatot hozna az életedben, mert úgyis csak csalódnál. Fogadd el a sorsod, és vedd észre, hogy az élet nem fenékig tejfel. Keményen meg kell dolgoznod mindenért, de még akkor sem kapod meg, ami járna.

Ha nevetsz, kínodban nevess, semmi okod a derűre, hacsak nem mások sikerének örülsz. Az új lehetőségek szikráját két ujjaddal nyomd el, kerüld a vidám embereket. Azt pedig mindenki tudja, hogy a motiváció csak becsapás. Ne dőlj be.

7. Elégedj meg azzal, ami van!

Van munkahelyed? Van lakásod? Van telefonod? Számítógéped? Interneted?

Csúcs. Nem is kell több. Már ez is sok.

Elégedj meg ezekkel a dolgokkal, és meg se forduljon a fejedben, hogy bármelyiket jobbra cseréled, vagy más, újabb dolgokat is megteremts az életedben. Az élet a ragaszkodásról szól. Ragaszkodj a párodhoz, a konyhádhoz, a frizurádhoz, a pocakodhoz, a fizetésedhez, a szenvedélyedhez, a betegségedhez. Becsüld meg, amid van, mert ha többet akarsz, elveszítheted azt, ami már a tiéd volt.

8. Gondold azt, hogy nem lehet változni!

Ez már haladó tipp. Egyféle biztosíték mások ellen, ha esetleg meg akarnák változtatni az életed.

A betegségek gyógyíthatatlanok, a házasság örök rabság, a szürke hétköznapok betonba ágyazott vasláncai leverhetetlenek.

Nem kell tartanod az új dolgoktól, senki sem veheti el a problémádat, ha azt gondolod, fizikailag nem lehetséges kilépned a nehéz élethelyzetedből.

Jön valaki, aki azt mondja, van kiút? Ne higgy neki. Annak higgy, aki azt mondta, itt a vége, fuss el véle. A hiedelmek a legerősebb korlátok. Bízz bennük, s a dolgok nem fordulnak jobbra.

9. Gyűjtsd a korlátokat!

Ez nem olyan könnyű. Annyi korlátunk van már, hogy nehéz őket áttekinteni. Már az általános iskolában szép csokorral kaptunk a tanítónénitől. Anyuék sem fukarkodtak vele. A saját tapasztalatainkra pedig már nem is nagyon van szükség, hiszen megmondták már sokan, mennyi minden lehetetlen, képtelen, elérhetetlen, megvalósíthatatlan.

Ettől függetlenül járj nyitott szemmel és füllel a világban, mert mindig becsúszhat pár újabb korlát. Sajnos az ön problémáján már nem lehet segíteni. Az ön helyzetében, az ön korában, az ön helyében már nem igazán van esély a változásra. Tedd be ezeket a korlátokat is a gyűjteményedbe. Hiszen megmondták, nem?

10. Kerülj minden lehetőséget!

Van egy új film, amely pont arról a problémáról szól, ami neked is van? Meg ne nézd, az istenért, ne tedd!
A haverod kölcsönadna egy könyvet? Minek? Úgysem olvasnád el. Finoman utasítsd el.
Látsz egy hirdetést? Valaki tudna segíteni? Biztos, hogy ezt akarod? Nincs elég bajod?
Meghívnak ebédre? Nem mehetsz.
Buli lesz? Sajnos nem érsz rá.
Összefutsz egy régi osztálytársaddal? Süsd le a szemed, talán nem vett még észre.

Ha az állandóságra hajtasz, kerüld a lehetőségeket - és a feltűnést.

11. Halogass!

Mondjuk, ez az alap. Mindent halogatnod kell, ez életbevágóan fontos, csak a halogatást nem halogathatod. Ha eddig nem halogattál, akkor ezt ne is olvasd tovább. Majd később elolvasod. Most minden más fontosabb.

Sajnos ugyanis egyesek rendkívül erőszakosak. Segíteni akarnak, azt képzelik, ők jobban tudják, mint te. Azt mondják, tudják a megoldást a problémádra. (Ugyan már, nevetségesek, hát nem? Hülye személyiségfejlesztők. Csak azért, mert pár tucat embernek segítettek, azt gondolják, neked is tudnak? Szánalmas egy csürhe.)

De valahogy le kell őket rázni. Vitába szállni nem lehet velük, mert még végül legyőznek, ezért a legjobb, amit megtehetsz, ha halogatsz.

Szuper ez a módszer, ki fogom próbálni. Köszi, majd kereslek.
Érdekel a tanfolyam. Jövőre is indul?

Sőt! Gyűjtsd a személyiségfejlesztő anyagokat. Lehetőleg az ingyeneseket, töltsd le egy mappába, jól jön majd, később, egyszer, valamikor, talán.

Tipp: A halogatás hét oka és ellenszerei (el ne olvasd, könyörgöm, ne tedd, legalábbis ne most!)

12. Gondold azt, hogy már mindent megpróbáltál!

Csak kiegészítésként, és mellesleg remekül hangzik.

Jaj, én már mindent megpróbáltam! Mindent megtettem, de tényleg. Nincs megoldás.

Kész, ennyi volt, én megtettem a tőlem telhetőt. Több dolgot egyszerűen nem vagyok hajlandó kipróbálni, mert amit én megtettem, az volt a MINDEN. Nincs több, mert ha lenne más megoldás, már azt is kipróbáltam volna. Ha pedig ez egy új dolog, ami akkor nem volt, akkor meg miért nem volt? Akkor kellett volna lennie. Most már MINDEGY.

13. Okolj másokat!

Rakjuk fel a pontot az elipszilonra. Nem baj, hogy arra nem kell, de rakjuk csak fel, biztos, ami biztos.

Mert én már mindent megpróbáltam, amit mondtak.

Nem mondták, hogy mást is kellene tennem.

Bevettem a pirulát. Mindet bevettem, de nem segített. Rajtam nem lehet segíteni.
Engemet elhagytak.
Kirúgtak.
Becsaptak.

Nem az én hibám, így rajtam SEMMI felelősség nincsen. Hagyjatok békén. Így is van épp elég bajom.


Ha kivertem a biztosítékot...

Ha kivertem nálad a biztosítékot ezzel az írással, akkor jól mondd meg nekem a magadét lent a kommenteknél. Igazad lesz mindenben.

Ha inkább és mindezek ellenére mégis változtatnál, mert rád ezek a pontok egyáltalán nem igazak, akkor hajrá!

Shortcode could not be rendered
Megosztom!
tibi
 

 • Csermendy Kata szerint:

  Szia Tibi,

  hát ez óriási, köszönöm! 😀 Sok helyen magamra ismertem, igazán jó volt olvasni! 🙂 Ez egy egészen új nézőpont..

  Szép napot kívánok,

  Csermendy Kata

  • tibi szerint:

   Örülök, Kata! Mármint annak nem, ha magadra ismertél 🙂 De az új nézőpontnak mindenképp 😀 Szép napot neked is.

 • >