8

Öt dolog, amit nem úszhatsz meg, ha változni akarsz

Persze, valójában jobban hangoznék az írás címe, ha úgy fogalmaztam volna, hogy öt dolog, amit nem úszhatsz meg, ha változást akarsz. Mondjuk változást az életedben. De ezzel bakot lőttem volna, márpedig nem szeretnék kecskéket bántalmazni.

Mi a különbség a változás és a változtatás között? Mármint miért más az, ha változást akarsz az életedben, mintha te magad akarnál változni?

Nos, akkor itt jön be az első megúszhatatlan dolog:

1. Felelősség

A felelősségvállalás pontosabb volna, de ez a szó nem szimpatikus nekem. Inkább írjuk le egyértelműen: Vállalnod kell a felelősséget magadért. Ha csak változást akarsz az életedben, akkor az olyan, mint a "bárcsak nyernék a lottón", miközben még csak nem is lottózol. A változást egy külső, tőled független tényezőnek tekinteni nem éppen hatékony gondolkodási modell. A kulcs a változtatásban van, de leginkább saját magad megváltoztatásában.

Kérlek, vedd észre, hogy melyek azok a dolgok az életedben, amellyekkel elégedetlen vagy. Biztosan van egy pár ilyen. Az emberek sokszor nincsenek kibékülve a testükkel, a munkájukkal, a házasságukkal, a gyerekükkel, a lakásukkal, a kocsijukkal, a fogsorukkal - hogy csak egy párat említsek. Gondold végig, te hány dologgal nem vagy megelégedve az életedben! Ezeket akár le is írhatod egy papírlapra. Nem árt néha szembenézni a saját nyavalyáinkkal. Már ez is előrelépést jelent.

A következő kérdés​: Kit tartasz felelősnek mindezekért a dolgokért?
Őszintén elmondhatod, elgondolhatod, vagy le is írhatod mindegyik dolog mellé, hogy mi vagy ki az oka az elégedetlenségednek.

Például:
Elégedetlen vagyok a testemmel, mert nincs időm sportolni, nincs pénzem egészségesen enni, mert mindenki másra figyelnem kell, csak magamra nem jut már semmi erőm.

Az energia hiánya tipikus okozója a gondoknak. Nincs időm, nincs pénzem, nincs erőm valamire. Márpedig ezek a dolgok mind adottak, vagy megteremthetők, és te magad osztod be, hogy miként használod őket. 

De van más is, ami tönkreteheti az életünket.

Nem szeretem a munkámat, mert hülye a főnököm és idegesítenek a munkatársaim. Másokat lehet okolni a saját problémáinkért, de nem célszerű. Még ha igaz is, hogy mások viselkedése kellemetlen számodra, akkor is te vagy az, aki tehet ez ellen valamit.

Unalmas és üres párkapcsolatban élsz, mert a párod unalmas és üres. Talán. De mit teszel te, hogy ez megváltozzon?

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy másokat vagy a körülményeket okoljuk a problémáink miatt. Változásra vágyunk, de az istennek sem jön el.

Ne a változás után vágyódj, hanem a VÁLTOZTATÁS után, amelyet te kezdeményezel, és te is viszel végig. Ha már csak ezt az egy dolgot megteszed, az életed elkezd pozitívba fordulni. Ha mások tehetnek arról, hogy neked nem jó, akkor tegyél róla, hogy ez ne így legyen. A saját viselkedésed az, amely az irányításod alatt áll, és ezzel tudsz hatni a világra. Kezdeményezz. ez a te köröd!


2. Idő magaddal

Most gondolj mindazokra a dolgokra az életedben, amelyekkel szívesen foglalkoznál, de nincsen rá időd.

Olvasás, utazás, kirándulás, könyvírás, tánc, úszás, szex, lakásszépítgetés, kertészkedés - dolgok, amelyekben örömödet lelnéd, de már nem futja az idődből. Természetesen szükséges némi szelekció. Meg kell határoznod a prioritásokat. A gyerekednek muszáj enni adnod, a munkahelyedre be kell járnod, nem hagyhatod ki a bevásárlást sem. És hiába sorolsz fel huszonöt dolgot, amellyel idő hiányában nem foglalkozol, mert nem lehetséges mindre sort keríteni.

De vajon biztos, hogy az idődet jól osztod be? Csak olyasmit teszel egész nap, ami létszükséglet? Ami tényleg fontos? Ha nem, akkor vajon miért nem? Ha igen, akkor miért nem?

Itt persze lehet sakkozni nagyon ügyesen, és észrevenni, hogy másképpen is élheted az életed. Nem mindegy, hogy kocsival vagy biciklivel jársz, hogy mindenkinek más ebédet készítesz, vagy ugyanazt eszi az egész család, hogy mindenkinek megteszel mindent, vagy képes vagy nemet mondani alkalomadtán. Igenis be lehet osztani okosabban az idődet. És ez szükséges is, ugyanis nem érhetsz el úgy változást, hogy nem szánsz rá időt.

Melyik területen is akarsz megváltozni? Eddig mennyi időt töltöttél ezzel? És ezentúl mennyit fogsz?


3. Lemondások

Szerintem már az előző pontból is lejött, hogy valamit vagy valamiket fel kell áldoznod. Egy ideig lehet fokozni a teljesítményed, de ha mindent "erőből" próbálsz megoldani, akkor ki fogsz purcanni. Bármennyire is nagyszerű volna, de nem megy minden egyszerre. Nem lehetsz egyszerre top manager és igazán jó anyuka. Nem tudsz az élet minden területén jól teljesíteni. Így, mielőtt szeretnél valahol eredményt elérni, gondolkozz el azon, hogy mit tudsz elengedni. Talán csak úgy lehet kockahasad, ha kevesebbet foglalkozol a gyerekeddel. Csak úgy tudsz javítani a házasságodon, ha kevesebbet túlórázol. Csak úgy fogod megtalálni a saját utadat, ha kevesebbet foglalkozol másokkal. 

Azok, akik semmiről sem tudnak lemondani, ne  vágyjanak új dolgokra az életben.

De azért nem kell olyan tragikusan felfogni. Az áldozat sokszor nem is olyan nagy. Talán csak a tévétől kell megszabadulnod, vagy egy buta játékról kell lemondanod. Vagy az édességről. (Ez nem jó példa, ez nagyon nagy áldozat!)      


4. Kommunikáció

Remélem, szereted az embereket, és nem okoz gondot a kapcsolatfelvétel. Remélem, képes vagy érthetően kifejezni magad, és nincsenek kommunikációs nehézségeid. Bár ez bizonyos élethelyzetekben nem fontos, de azért ritkán fordul elő, hogy kommunikáció nélkül megúszod a változást. Ha egyedül élsz, és a problémád, hogy minden szabadidődben csak a tévét lesed, pedig szívesebben olvasnál vagy írnál verseket, akkor ezt talán csak magaddal kell lejátszanod. Az esetek 99%-ában azonban más emberek is szerepet játszanak egy problémás helyzetben.

Sajnos sokan pont emiatt nem képesek kilépni egy örömtelen élethelyzetből. Nem tudnak, nem akarnak, vagy nincs bátorságuk ahhoz, hogy elmondjanak valakinek valamit. Nem beszélik meg a problémájukat azokkal az emberekkel, akik szerepet játszanak benne.

Például a feleség boldogtalan, mert a férje folyton üzleti úton van. A férj élete is boldogtalan, mert hiányzik neki a felesége. A férj örömmel lemondana az üzleti utakról, de attól fél, így kevés pénzt tud felmutatni a nejének, aki majd neheztel ezért rá. Talán elegendő volna ezt csupán egyetlen alkalommal szóba hozni, és máris tisztázódna - sőt, megoldódna - a helyzet.

Nos, nem kellene valakivel valamit megbeszélned? Tudod, néma gyereknek...


5. Cselekvés

Mert a legjobb tervet is meg kell egyszer valósítani. Ház még nem épült építőmunkások nélkül.

Álmodni jó. Tervezni szükséges. Mondanám, hogy az egész célkitűzés erről szól, de valójában az igazi célkitűzés csak félig szól erről, mert a másik fele már annak is a cselekvésre összpontosít.

Gondolkodj el most, kérlek azon, hogy vannak-e ezerszer átgondolt terveid. Van-e olyan dolog az életedben, amellyel már régóta tisztában van, és pontosan tudod, hogy mit KELLENE tenned, de mégsem teszed meg?

Szoktál-e halogatni? Halogatsz-e apró teendőket, vagy - ami ennél fontosabb - halogatsz-e nagy lépéseket? Születtek már a fejedben nagy döntések, amelyek alapvetően változtatnák meg az életed, ha végre egyszer meg is lépnéd azokat?

Az is lehet, már mindenen túlvagy, és csupán ez az egyetlen dolog hiányzik a boldogságodhoz, hogy végre felemeld a feneked. Hát olyan nehéz ez? (Nem a fenekedre gondolok.)

Egyébként igen. Sokszor ez a legnehezebb. Elindulni az úton. Tehát, ha eddig azt érezted, hogy piszkosul nehéz megtenni valamit, akkor annak az is lehet oka, hogy tényleg olyan nagyon nehéz.

De nem lehetetlen. És ha már egyszer eindultál, sokkal könnyebb lesz az úton maradni. Tudod, az autót is egyesben kell elindítani. Amikor már gurul, akkor feljebb kapcsolhatsz.

Te mikor fogsz fejjebb kapcsolni?
Elmondod a hozzászólások között?

Megosztom!
tibi
 

 • Buday Éva szerint:

  Remek mind az 5 pont !
  Mindegyikben van részem. Hetek óta ,részletekben történik a festés, mester nem tud minden nap jönni a pakolás szelektálás is időigényes. Nyaralás helyetti nem kis tennivaló. Elindultam ,most már befejezem .

  • tibi szerint:

   Húha, Éva! Ez nem kis munka, gratulálok a kitartásodhoz. Legyenek szépek a falaid! 🙂

 • dkatica szerint:

  Velős ez az 5 pont!
  Ezek mind együtt, egyszerre kell hogy működjenek.
  Én elindultam, több időt töltök magammal, de felelősséggel válogattam, miről kellett ehhez lemondanom, és a szeretteimmel erősen kommunikáltam, mit fogok cselekedni.
  Így most sok sikerem lett a hobbimban, amiben családom, barátok is támogatnak, lényegesen több örömteli pillanatom van.
  És érdekes módon azóta egyre több lehetőség is nyílik folyamatosan, ami ebbe az irányba mozdít! 🙂
  Elkezdeni valóban nem volt könnyű.De nagyon megérte!

  • tibi szerint:

   Katica, ennek nagyon örülök, példaértékű, amit leírtál, és megérdemled az örömöt, amelyben részed van. 🙂

 • Veronika Tóth szerint:

  Ez de jó írás, kedves Tibi!! Engem a rossz időbeosztás és a halogatás hátráltat. Köszönöm a szavaidat, nagyon lelkesítők és inspirálóan hatnak!!

 • Gabi szerint:

  Tibi, megint egy remek írás. Előbb írtam privátban Neked, utána olvastam ezt a csodás 5 pontot. Úgy gondolom, – remélem nem túlzom el – közel 3 hónap alatt megemeltem amit kellett, olyan elhatározást hoztam 64 évesen – a segítségeddel -, amit meg is valósítottam. Soha nem gondoltam volna, hogy igen, el kell indulni, bátornak kell lenni minden látszólagos nehézség ellenére, és tudni, senki nem garantálja, hogy rózsaszirom lesz az úton. Csak én garantáltam önmagamnak titokban, mélységesen hittem benne, és megvalósítottam. Talán az 5 pont kipipálva. Köszönöm ezt az írást, rendkívül aktuális.

  • tibi szerint:

   Szia Gabi! Köszönöm. Szerintem te igen jó vagy ebben az öt pontban. Remélem, most már az “idő magaddal” c. pontot erősíted 🙂

 • >