2

Hogyan indulj el a céljaid felé?

Nem hagyhatjuk csak úgy, hogy az április a bolondját járassa velünk. A meleg egyre nagyobb, de nem pilledhetünk, csináljunk inkább valami fontosat, valami olyat, ami nekünk fontos, nem másnak. Úgy értem, én olyat teszek, ami nekem fontos, te meg olyat, ami teneked, érted, hogy értem.
Ne is beszéljük mellé, hanem beszéljünk bele a közepébe együtt, és mondjuk ki kerek perec, hogy hogyan indulhatunk el most azonnal a céljaink felé.

Nyisd ki a szemed!

Ez elkerülhetetlen, mert csak akkor tudod a céljaidat elérni, ha látod azokat. Épp ezért elsőként észre kell venned, hogy igenis vannak céljaid. Ha nem látsz magad előtt célt, akkor valószínűleg túl sok minden tolakodott be eléd és a céljaid közé. Helyet kell teremtened, félre kell seperned a felesleges akadályokat magad elől, valahogy úgy, ahogyan Manófalvi Manó (fedőneve: Manócska) tette azt a seprűjével, amikor észlelte, hogy egy apró malac (fedőneve: Mazsola) fogyasztja a házát odakintről.

Ne érts félre, tudom én, hogy az embernek körültekintőnek és felelősnek kell lennie az életben, és nem veheti félvállról a feladatait, vállalásait, kötelességeit, mert még a végén a szemére hányják a dolgot. De most nem a következményekről szeretnék beszélni, hanem arról, hogy ebben a szent minutumban hogyan indulhatsz el a céljaid felé. Vége a tökölésnek, rázd meg magad, szívd be a tavasz összes örömét és lelkesedését meg a tizenhét pillanatát is, és aztán vedd észre, hogy vannak céljaid.

Kérlek, legyél egészen konkrét, és ne szerénykedj. Mondd ki, hogy kell egy csomó pénz, vagy egy jó iskola, egy pasi vagy egy nő, egészség, egy új autó, bármi. Az sem baj, ha negatívan fogalmazol most, és eleged van a spórolásból, az egy helyben toporgásból, magányból, betegségből - mert sokszor a problémák húznak ki a bajból, nem pedig a célok.

Ha megvannak a célok

Vagyis ha látod már, hogy honnan és hova szeretnél eljutni, akkor jöhet a következő lépés. Ez elég egyszerű lesz. Indulj el. Egészen konkrétan kezdj el cselekedni. Emeld fel a telefont, a kezedet, a fenekedet, emelkedj felül önmagadon, és csinálj valami ésszerűt önmagadért.

Talán nehéznek tűnik megtenni az első lépést, de ne aggódj egy percig se, csak azért tűnik nehéznek, mert tényleg az. Amikor az ember évek óta porosodik a problémái között, akkor a sok pornak egész nagy súlya tud lenni. Nem lehet csak úgy megoldani ukmukfuk az évek óta fennáló problémáinkat, ehhez már a tudományt hívjuk segítségül.

Fizika
Newton törvénye így szól: Minden inerciarendszerben vizsgált test nyugalomban marad vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, míg ezt az állapotot egy másik test vagy erő hatása meg nem változtatja egy kölcsönhatás során. (Azt a vonatkoztatási rendszert, amelyhez viszonyítva egy test mozgására érvényes ez a törvény, inerciarendszernek nevezzük.)

Nem menjünk bele nagyon a fizikába, mert még a végén benne maradunk. Fordítsuk ezt le a hétköznapok nyelvére. Az inerciarendszer az az életszínvonalad, a boldogságod, az elégedettséged a saját életeddel. Newton törvénye szerint ha jelenleg a langyos pocsolyában dagonyázol, és semmit sem teszel a szebb jövőért, akkor ez így is marad. Hacsak... Hacsak egy test vagy erő meg nem változtatja ezt egy kölcsönhatás során. A test vagy az erő lehet bármi, mint például ez a cikk, amit most olvasol. Talán fel sem merült benned, hogy épp kölcsönhatásban vagy az írásommal. Ne lepődj meg azonban túlságosan, ez csak egyszerű fizika. Az írásom tehát elindíthat benned egy gondolatot, amelyben rövid motoszkálás után megfoganhat az elhatározás, sőt, egy döntés, amelynek hatására cselekedni kezdesz. Elhagyod a komfortzónád, és igen, elindulsz a változás felé.

Newton törvényének a szépsége abban a tényben leli magyarázatát, hogy a mozgásban lévő testeket is érinti. Vagyis, ha egyszer már elindultál a céljaid felé, akkor egészen addig haladni is fogsz az úton, amíg valami meg nem állít. Ne hagyd magad megállítani. Az akadályokat kikerülheted, mert mindig vannak mellékutak. Le is győzheted őket, ha épp harcias kedvedben vagy, de szerintem jobban megéri tartalékolni az energiádat hasznosabb tevékenységekre.

S ha már az akadályoknál tartunk, ideje észrevenned, hogy a legnagyobbak nem út közben várnak rád, hanem most is itt vannak veled. Nem tudsz magaddal foglalkozni, mert egy csomó mindent bevállaltál, és eleget akarsz tenni mindennek, de itt van egy újabb törvény, ez nem a Newton-é, hanem az enyém, de szívesen megosztom veled, és így lehet a tiéd is:

Nem megy minden egyszerre.

Bizony. Olyat nem tudsz, még ha megszakadsz sem (márpedig megszakadsz, ha megróbálod). Épp ezért fontos még mielőtt bármit is tennél, eldöntened, hogy mi az, amit mostantól NEM csinálsz.
Lehet, hogy jobban tennéd, ha mostantól:

 • nem vállalnál túlórát
 • nem hordanád a gyereked tizenkét fajta szakkörre
 • lemondanád a televízió előfizetésed
 • eladnád a kocsidat
 • lemondanál egy fontos(nak tűnő) üzleti utat
 • és így tovább.

Persze mindezek nagyon FONTOS dolgok, de ha vannak ezeknél FONTOSABBAK, akkor fel kell adnod az egyiket a másikért. Ha ezt nem vagy hajlandó belátni, akkor nincs kilátásod sem a boldogulásra. Emlékszel? Nem megy minden egyszerre.

Ezt röviden úgy lehet elmondani, hogy mindennek megvan a maga ára, vagyis meg kell hoznod az áldozatot.

De mégis, merre induljak?

Tudom, hogy nem ez az írás a válasz minden problémádra, de különben sem a válaszokban van a megoldás, hanem a kérdésekben. Épp ezért, ha nem tudod, merre indulj, alkalmazd az öt miért módszerét. Ez rendkívül egyszerű. Megnevezel egy problémát, és öt miérttel rákérdezel, hogy vajon MIÉRT is van ez a problémád.

Például:

Magányos vagyok.

 • Miért? Mert félek az emberekkel beszélgetni.
 • Miért? Mert kövérnek tartom magam.
 • Miért? Mert kövér is vagyok.
 • Miért? Mert sokat eszem és nem járok sehová.
 • Miért? Mert szomorú vagyok.

  Vagyis a célod, hogy ne legyél szomorú, hanem vidám, és legyen kedved eljárni valahová és kevesebbet enni, és lefogyni, és szépnek látni magad, és felszedni valakit.

Vagy:

Pénzügyi gondjaim vannak.

 • Miért? Mert folyton túl sokat költök.
 • Miért? Mert fizetjük az autót, a lakást, a gyerek magániskoláját és a külföldi nyaralást.
 • Miért? Mert a család elvárja, hogy ezek mind meglegyenek.
 • Miért? Mert én úgyis mindig mindenre rábólintok.
 • Miért? Mert azt gondolom, mindent meg kell adni a családnak.


Vagyis a célod, hogy megváltoztasd a hozzáállásod, és legyél képes nemet mondani a családnak, és eladni az autót és megelégedni egy balatoni nyaralással, hogy kevesebbet költs és megoldódjanak a pénzügyi problémáid.

Mikor?

Ez az utolsó kérdés. Mikor érdemes elkezdeni mindezt? Mikor indulj el a céljaid felé?
Most azonnal.

Minek is halogatnád a jót. Nem igaz?

Megosztom!
tibi
 

 • Márta szerint:

  Ha elnézem az autó kijelzőjén a pillanatnyi benzinfogyasztást mindig azt látom, hogy a legtöbb erő ahhoz kell, hogy megmozduljon a kocsi.Igy van ez a newtoni meg a mi sajat kis lelki rendszerünkben is. Megmozdulni, kimozdulni,hozzáfogni ehhez kell a nagy motiváció. Mi van előbb-kérdezem én a cél vagy a motivácio? Szerintem a motivátio indít el aztán a cél húz maga felé.A kitartás meg rajta tart az úton.

 • tibi szerint:

  Köszönöm, Márta, ez az autós példa nagyon jó hasonlat. Igen, kell valami beindító erő, ami cselekvésre sarkall.

 • >