18

3 fontos NLP előfeltevés, amitől jobban érezheted magad

Ennek az írásnak a célja, hogy jobban érezd magad a mindennapokban azáltal, hogy elgondolkodsz három igen fontos NLP előfeltevésen. Valójában már egy csomó helyen olvashattál ezekről, de ezt most vegyük jó hírnek, ugyanis:

 • ha te mégsem ismered ezeket, akkor itt az ideje, hogy pótold ezt a hiányosságot
 • ha ismered őket, akkor pontosan tudod, milyen nagy a jelentőségük, így újragondolhatod őket a saját életed tükrében.

Különben is, amikről egy csomó helyen olvashatnak az emberek, arról hajlamosak megfeledkezni.

Az NLP előfeltevései

Mindenekelőtt nézzük meg, hogy mik azok az előfeltevések. Ahogyan a nevükben is van, előre feltételezünk valamit. Ettől persze nem vagyunk okosabbak, mert még szép, hogy előre, nem pedig hátra, aminek semmi értelme sem volna. Itt most arról van szó, hogy úgy mindenekelőtt kijelentünk vagy bejelentünk valamit, és nem kívánunk vitát nyitni, hosszas magyarázatokba bocsátkozni, és semmiképpen sem bizonyítjuk, amit mondunk, mert azt eleve igaznak tekintjük.

Én például előfeltételezem, hogy tudsz olvasni, van internet-hozzáférésed, és ha idáig eljutottál, akkor érdekel a közlendőm. Utóbbi persze lehet, hogy túlzott önbizalomra vall, de ha úgy olvasod ezt a szöveget, hogy nem is érdekel, nos, akkor úgy kell neked.

Az NLP előfeltevéseit nem bugyolálták ilyen slendrián módon pongyolába, hanem azokat nálam okosabb emberek merítették még náluk is okosabb emberek által megfogalmazott tudományos tételekből, amely tudományoknak viszont igencsak riasztó elnevezéseket adtak, gondoljunk csak a transzformációs nyelvészetre, vagy a kibernetikára. Vagy gondoljunk magára a Neurolingvisztikus Programozásra, amelynek hallatán gyengébb idegzetűek sikoltozva menekülnek, de hát ez lesz abból, ha egy nyelvész és egy matematikus programozó összedugja a fejét. Nem dörgölhetjük azonban ezt Bandler és Grinder orra alá, mert előfeltétezzük, hogy ezt már mások megtették korábban, ráadásul jó messze vannak, és különben sem érdekelné őket az egész, mivel az NLP már olyan hatalmas kommunikációs és személyiségfejlesztő modellé növekedett, hogy akár a New York - Maklár távolságot is kacagva áthidalhatnánk vele.

Az előfeltevéseket tehát nem kell alátámasztani tudományos megfigyelésekkel, ezeket már mások vélhetően megtették helyettünk. Sokkal jobban járunk, ha egyszerűen úgy teszünk, mintha ezek igazak volnának, és ebben a fényben gondoljuk át a mindennapjainkat, a céljainkat és a problémáinkat. Ha ugyanis ezt tesszük, akkor megtapasztalhatjuk, hogy az előfeltevések működni kezdenek az életünkben, és ettől egyből jobb lesz a kedvünk, vidámabb a napunk, és könnyebb a dolgunk.

Ebben az írásban három igen fontos, és ismert előfeltevést ajánlok kedves figyelmedbe.

A változékonyság lényeges.

Az NLP pimaszul kiáll a változás mellett. Teljesen mindegy, mennyire vagy elégedett az életeddel, milyen sikeres vagy, lehetsz akár a karriered csúcsán is, állhat három Merdzsó a garázsban, egy meg az utcán, lehet az életed boldog és kiegyensúlyozott – akkor is jót tesz a változás. Van egy olyan előfeltevés is – amely tudomásom szerint nem az NLP állítása , miszerint nincsen stagnálás, csak fejlődés vagy hanyatlás van. Ez azt is jelenti, hogy semmi sem állandó, hanem minden mozgásban van. Én ezekkel is egyet tudok érteni, sőt, nem csak tudok, hanem meg is teszem.

Most arra kérlek, hogy gondolj csak a saját életedre. Főleg azokra az életterületekre, amelyek gondot okoznak. Ez mindenkinek más. Van, akinek a párkapcsolata ment gallyra, másoknak pénzügyi gondjai vannak, megint mások betegséggel küzdenek, vagy a hülye főnökükkel – és sajnos vannak, akiknek mindez egyben adatott meg, ők aztán már mondhatják, hogy a fene egy meg. Ha neked is vannak problémáid, vedd észre, hogy tehetsz a változásért, mert igenis fontos, hogy kilábalj végre a szürke hétköznapokból, és belábalj a színes ünnepnapokba, hiszen mindig van új lehetőség, amelyet még nem próbáltál meg kihasználni.

Ha nálad minden klappol, és elégedett vagy, akkor szerintem nem is kell mondanom semmit, hiszen csak úgy juthattál idáig, hogy tudtad, milyen fontos a változás.

Ezer meg ezer dolgot megtehetsz, csak egy dolgot ne csinálj, kérlek. Ne ülj a fenekeden, mintha minden a legnagyobb rendben volna, hanem tedd azt, amit az NLP javasol:

Addig változtasd a viselkedésed, ameddig el nem éred a célodat.

Vagy addig, ameddig eléred. Ebből is látszik, a magyar nyelv mennyire nem tud mit kezdeni a "nem" szócskával. Tökmindegy, hogy odateszed, vagy nem. Cselekedj, ez a lényeg. Ne engedd, hogy rád telepedjen a magány, a szomorúság, a harag vagy az unalom. Kopp-kopp-kopp. A változás az ajtó előtt áll, kérlek, engedd be. Nem hallod? Szereltess fel egy csengőt. S ha mindez nem elég, itt a következő előfeltevés.

A térkép nem a terület.

Ez már egy igen régi tézis, egy lengyel fizikustól származik, és számtalan okos ember értelmezte már, így bőven van jelentése. Jelenti azt, hogy a kő, amelybe belerúgtál, nem azonos a fájdalommal, amit a lábadban érzel. Így nem érdemes még egyszer belerúgni, mert csak jobban fog fájni. Jelenti azonban azt is, hogy amit látsz, érzel és hallasz, vagyis amit nap mint nap tapasztalsz a világból, az sajnos (vagy szerencsére) nem a valóság, csak te gondolod annak.

A körülötted lévő dolgok, beleértve a busz kapaszkodóját, a krumplis tésztát, az anyósodat, a ház előtt hajladozó eperfát vagy a folyosón hajladozó takarítónénit, mindezek csupán érzékelésed tükrében jelennek meg előtted. Léteznek, de te csak annyit érzékelsz belőlük, amennyit tudsz. A tudatod ugyanis nem fogadhat be minden apró részletet a világból, épp ezért speciális szűrőkön keresztül látsz mindent. A takarítónéni például teljesen természetes és lényegtelen részét képezi a világnak sok ember számára, de a takarítónéni gyerekének magát a világot jelentheti. Sokan úgy lesik a meccset a tévében, mintha az életük múlna rajta, én viszont azt sem tudom, hogy miféle bajnokság zajlik éppen, mert tévém sincs, és a foci is hidegen hagy.

Ezek az érzékelési szűrők engedik tehát be az információt a tudatodba, és már ez is elég érdekes gondolatokat eredményezhet a fejedben, de van ennél egy fontosabb vonatkozása is ennek az előfeltevésnek. Ha ugyanis a térkép nem a terület, márpedig nem az, akkor vedd észre, hogy valójában fogalmad sem lehet a valóságról, te kizárólag a saját világképedet láthatod, érintheted, hallhatod, sőt, szagolhatod, mert minden más információt kizár az elméd. Ez azonban azt is jelenti, hogy mostantól fogva sokkal könnyebb lesz a dolgod, hiszen a világképedet te magad formálod, és bizonyos fokon van beleszólásod, hogy mit veszel észre a világból.

Talán eddig csak rossz dolgokat láttál. A kudarcokat, a gondokat, a félelmeket és bajokat. Talán szomorú voltál és sokat aggódtál, mert – úgy vélted, hogy – okod van erre. Valójában azonban számtalan csudálatos dolog van körülötted, süt a nap, mosolyognak az emberek, mennek a buszok az utcán, és egy csomó helyre elvisznek, ha akarod. Ezer dolgot megtehetsz, ami örömöt okoz neked – mire vársz még? Tudod, hogy van ez: Mindig az élet napos oldalát nézd! Ha eddig csak a laposat láttad, egyet se félj, mert itt a harmadik előfeltevés.

Minél több lehetőséged van, annál jobb neked.

Júj, ez már olyan egyszerű, hogy fáj. Sajnos néha mégsem veszünk tudomást erről a nyilvánvaló tényről. Talán pont az az oka, hogy manapság a világ egy elég rossz irányba ment el, ami a lehetőségek árnyoldalát mutatja nekünk, csak fényesen, hogy ne vegyük észre. Gondolok itt arra, amikor bemész a boltba, hogy egy csokit vegyél, de nem elég a Boci, meg a Sport, meg a Tibi, hanem odatesznek még huszonnyolcmillió egyéb terméket, amiből szinte képtelenség jól választani. S így van ez nagyjából mindennel, mert fogyasztói társadalmunk vásárlási lázban ég, és ezt már a Panadol sem tudja levinni – utálatos egy dolog ez, de ne foglalkozzunk vele, mert vannak az életben VALÓDI lehetőségek, amelyeket sajnos hajlamosak vagyunk nem észrevenni, mivel nem tolják az arcunkba hatalmas polcokon felcímkézve és beárazva.

Az alaptézis tehát: Annál könnyebben fogsz boldogulni az életben, minél több lehetőséged van. Ha nagy a feneked, de nincs pénzed a konditeremre, akkor nem kell feladni. A futás ingyen van, a  saláta olcsóbb a hamburgernél, és senki sem mondta, hogy minden este három órát kell a tévé előtt ülnöd. Ha beteg vagy, és az orvos nem tud segíteni, ideje új vizekre evezned, és más gyógyító forrásokban megmártóznod. Ha a munkahelyed bolondok háza,  a követelmények a csillagos eget verik, a fizetés viszont a béka seggét is alig, cuppanj rá az internetre, és vedd észre: Lehetőségek százai várnak.

Alapvetően van egy igen jelentős függeléke ennek az előfeltevésnek, amelyet akár külön előfeltevésként is bevezethetnénk, és ez így hangzik:

A lehetőségeidet magad teremted meg.

Nem adják, nem kiosztják, nem kiutalják az életedben elérhető lehetőségeket. Saját magadnak kell azokat megtalálni, és kihasználni. Ha nem szívesen telefonálsz, ha kerülöd az embereket, ha tartózkodsz az új dolgoktól, ha minden meghívást visszautasítasz, ha járt utat járatlanért soha fel nem adsz – ne is számíts túl nagy változásra. Legalábbis pozitívra ne.

Gondold csak végig, mennyi lehetőséged van, amelyet eddig nem vettél észre. Tedd félre egy percre a kifogásokat (lehetőleg suvaszd őket jó mélyre, tedd be a sufniba, és tolj rájuk egy jó nagy banános kartont tele befőttel), és aztán lásd, halld és érezd a lehetőségek tömkelegét, amelyek egy karnyújtásnyira (s ha ülőmunkát végzel, akkor is csak egy farnyújtásnyira) vannak tőled.

Nos, tudod, hogy változnod kell. Csak úgy fog az életed változni, ha te magad változol. Lehetőségek kellenek, és VANNAK lehetőségeid, amelyeket eddig csak azért nem láttál, mert nem voltak ott a térképeden. Ha kell, küldök egy ceruzát, hogy felrajzold a térképedre a lehetőségek garmadáját.

Itt az idő.
Te mit gondolsz ezekről? Elmeséled a hozzászólások között?

Megosztom!
tibi
 

 • Buday Éva szerint:

  Csak így lehet :váltózhatunk, változtathatunk …..,csak tudnunk kell mit akarunk…. !

 • Marcsi szerint:

  Szuper írás, jókor jött. Kösziii!

 • Déri Ági szerint:

  Nagyon hasznos, nagyon megfontolandó és sokszor el kell olvasni…

 • Zsóka szerint:

  Ez mennyire szuper!!! Köszönöm! A lehetőséget magam teremtem meg! És tényleg! Szeretem olvasni az írásaidat!

 • Zsóka szerint:

  A reggeli kávéhoz is jó újraolvasni.

 • VACSI szerint:

  Rég nem olvastam az írásaidat, de már bánom.. “Erőlevesek a léleknek.”

 • Eta szerint:

  Tetszenek a humoros és elgondolkodtató írásaid, Tibi!

 • Ildikó szerint:

  De jó ez! 🙂

 • Pályi Gabriella szerint:

  Kedves Tibor! Jó irányba terelnek az előfeltevések üzenetei. Különösen, ami a változás szükségességét fogalmazta meg. Nekem ez jött be leginkább az utóbbi időkben. Említettem is valamelyik hozzászólásomban, hogy volna még csiszolni a kommunikáció területén. Hát most éppen ezt teszem, s mivel ezt legjobb nem csak elméletben latolgatni, hanem rögtön és minél többet gyakorlatban működtetni, ezért törekszem minél kevesebbet karosszékben ülve elmélkedni ( amúgy nincs is ilyenem), részletkérdés. Mindenesetre tényleg nagyon inspirálnak már most nagyon várom a következőket! Jó munkát és szép napot!

 • Hamar Erzsébet szerint:

  Szuper! Mekkora igazság, hogy csak fejlődés és hanyatlás van. Ha valami”megállt” már minden megelőzi…

 • >