16

A halogatás hét oka, és ellenszerei

Ebből az írásból megtudhatod, mi az oka annak, hogy bizonyos dolgokat halogatsz, és kulcsot kapsz a kezedbe, hogy végre továbbjuss.

A Mindennapi NLP hétindítóját olvasod - mondhatni, a nyúlon túl. Véletlenül sem szerettem volna beárnyékolni az ünnep fényét, és semmiképp sem akartam bepofátlankodni senki franciasalátájába, kölnijébe, sem a tojásai közé - érted, hogy értem. A húsvéthétfőn nem tudok dobni.

Ma azonban kedd van.

Tartozom egy vallomással. Én annyit zabáltam az ünnepek alatt, hogy az már vállalhatatlan. A bűntudat marcangolásában pedig úgy érzem, most aztán rendkívül hasznosan, aktívan és produktívan fogom tölteni a hetet. Ha gondolod, csatlakozz hozzám! Ennek reményében tárom most fel előtted életünk kézifékének, a halogatásnak legfőbb okait, egyúttal kulcsot is adok a kezedbe ezekhez. Sőt, mit kulcsot! Kulcscsomót! Abból csupán egyet, tehát nem egy csomót, csak egy kulcscsomót, amely szám szerint és szívem szerint is 7 azaz hét kulcsot tartalmaz.

A sonka, a bableves és a mézes zserbó még jótékonyan táplálja testem, de lélekben már belevetem magam a teendők tengerébe... Ámde, mielőtt felhevült testem a hűsítő habokba csobbanna, kissé megrettenek. Mi lesz, sőt, mi lészen, ha fejem fölött összecsap a temérdek tennivaló hulláma? Mivé leszek, ha felém tornyosul a több tonnányi el nem intézett dolog és feladat? Biztosan akarom ezt? Pont most? Ilyen gyorsan?

Ereimben már-már megfagy a főtt tojás, homlokom hideg verejték tajtéka veri, s szinte arcomba csapódnak a kétségbeesés könyörtelen hullámai - ám ekkor egy mentőövet pillantok meg a háborgó vízen. Utolsó leheletem visszatartva rávetem magam, és sikeresen belé is kapaszkodom.

A mentőöv felemel, s a felszínen tart. A hullámok csitulnak, s kisüt a Nap. Így már minden könnyebb. Magamhoz szorítom életem megmentőjét. A felirat rajta rám mosolyog, s azt mondja: "Szerda." Igen, ma még nem kell azért széthajtani magam. Majd holnap. Hiszen holnap is nap van, nem? Amit ma megtehetsz, azt tedd meg szerdán. A kedd teljen el a felkészülés, a ráhangolódás és a nyugalom jegyében. Majd holnap mindent elintézek.

Holnap. Jól van?

A halogatás 7 oka és ellenszerei

A halogatás azt jelenti, hogy van valami, amit jó ideje meg kellene tennünk, de nem tesszük meg. Ilyen egyszerű. Az egyenletnek két oldala van. Az egyiket a "kellene" dominálja, a másikat a "nem". S ha ezt ellentmondásosnak véled, tévedsz. A két oldal ugyanis tökéletes harmóniában létezhet egymás mellett. Ez, ha nem is megnyugtató, de teljességgel semleges tudattal tölt meg. Nem vészes. Halogatunk, de ez nem jelenti azt, hogy nem csinálunk meg valamit. Majd sort kerítünk rá, ha eljön az ideje.

Persze, sosem jön el az ideje. De miért is nem?

Rántsuk hát le leplet a hét legfőbb okról, s egyúttal keressünk mindre megoldást is.

1. Rossz prioritások

 • Tudod, hogy fel kellene rakni a vaterára a babakocsit, mert a gyereked épp érettségizik, a babakocsit enyhén szólva kinőtte, de nincs elég pénz a ballagásra.
 • Tudod, hogy ki kellene takarítani a konyhát, a molylepkék vad falkákban támadják le a szabad konyharuhákat meg a darált diót.
 • Tudod, hogy vissza kellene vinni a könyvtárba a könyvet - már a hatodik értesítőt küldik, s a könyv a lépcsőn hever egy szatyorban - három hónapja.

Mit teszel?

 • Építed a sufnit a kert végében. Kell a sufni a szerszámoknak. Majd, ha lesznek szerszámok.
 • Tanulod a franciát. Nagyon szép nyelv. Gyerekkorod óta vágysz arra, hogy te is beszéld.
 • Bütykölöd a kocsit. Rendben van az autó, de azért még el lehet vele vacakolni.

A rossz prioritások azt jelenti, hogy halvány lila gőzöd sincs arról, hogy mi a fontos az életedben. Fontos dolgokra koncentrálsz, de ezek kevésbé fontosak, mint azok, amelyekkel nem foglalkozol. Így a hetedrangú feladatokra napokat szánsz, miközben a valódi, létfontosságú kérdések a kanyarban sem látszódnak.

Ez a halogatás egyik legfőbb oka. Mellesleg és hovatovább (idetovább) számtalan súlyos probléma forrása is. Derékba tört karrierek, megfeneklett házasságok, bedöglött üzletek - mindezek azért, mert képtelen vagy életed legfontosabb listáját meghatározni.

Egy egyszerű listáról van szó, rajta azokkal az elemekkel, amelyek számodra a legtöbbet jelentik az életben. Fontos, hogy a lista fontossági sorrendbe van állítva.

Például:

 1. Család
 2. Anyagi biztonság
 3. Egészség
 4. Szerelem
 5. Utazás

De ez tényleg csak egy példa volt. Ahány ember, annyi értékrend, s még ha a lista ugyanúgy nézne is ki, a szavak mindig mást jelentenek.

Kulcs

Mindig légy tisztában életed legfontosabb értékeivel. Határozd meg legalább az első ÖT dolgot így. Tudd, ha ezekkel foglalkozol, akkor sínen van az életed. Ha olyan dolgokkal töltöd az idődet, amelyeknek ezen értékekhez semmi köze – csak pazarlod a napjaidat.
Tipp: Remekül meghatározhatod az alapvető értékrended a Mini Célkitűző tanfolyammal.

2. Bizonytalanság + hiedelmek

 1. Le kellene diplomáznod - de sehogy sem tudod magad rávenni.
 2. Szerelmes vagy a Gabiba - de nem mered neki megmondani.
 3. Vidékre költöznél - de ez csak egy elmélet.

Ha van egy gondolatod, tipped, ölteted, amely már eljuttat téged a "kellene" fázisba, de hosszú ideje semmit sem teszel, akkor halogatsz.

Ennek az oka lehet az is, hogy nem vagy biztos önmagadban. Talán nem is olyan jó ötlet.

Az is lehet, hogy nem hiszel abban, hogy sikerülhet a terved. Nem hiszel az emberekben, nem hiszel az országban, a világban - vagy, ami a legrosszabb: Önmagadban.

 • Lediplomázni hatalmas munka lenne, és ki tudja, kezdhetnél-e egyáltalán valamit a diplomáddal.
 • A Gabi állati cuki - de valószínűleg nem vagy az esete.
 • Vidékre költöznél - de mi van, ha később megbánod?

Hangsúlyozom, várj, hangsúlyozom, hogy mindezek a hiedelmek nem feltétlenül tudatosak. Sőt, legtöbbször nem azok. Egyszerűen csak halogatsz, és a bizonytalanságod karöltve a korlátozó hiedelmeiddel folyamatosan szabotál minden kísérletet, amely a megvalósításra irányulna.

Kulcs

Gondold át alaposan, hogy mit akarsz. Ne bízz semmit a véletlenre, készíts egy mindenre kiterjedő tervet.
Tedd fel a kérdést magadnak: Mi lesz, ha elérem ezt a célt? Mi lesz, ha meglépem ezt a lépést? Mi a legjobb és a legrosszabb, ami történhet?
Ha ezek tükrében úgy látod, van esélyed: tedd meg.
Ha nem: vesd el.
Ha pedig kételkedsz önmagadban, akkor is adj magadnak esélyt arra, hogy tapasztalatokat szerezz. Nem fogod megbánni, ez az, mai előrevisz.

3. Túlvállalás

 • El kellene hordanod a gyereket karate edzésre.
 • Meg kellene látogatnod a nagyit.
 • Le kellene vágnod a füvet.
 • Ki kellene festeni a nappalit.
 • Be kellene vállalni az éjszakai műszakot.

De semmit sem teszel. Nem csoda, hiszen nem a szándék hiányzik, hanem a lehetőség, vagy képesség.

A halogatás tipikus oka a túlvállalás. Hiába veszed a nyakadba a Himaláját, nem fogod tudni felemelni. Alapvetően nagyszerű ember vagy. Aranyszíved van, önfeláldozó vagy és önzetlen - mindent megtennél, hogy a dolgok jól menjenek.

De ez nem sikerülhet. Nem tudsz mindent teljesíteni, hiába is vállalod be.

Kulcs

Legyen eszed. Tanulj meg nemet mondani. Képesnek kell lenned lemondani dolgokról, még akkor is, ha az egy szerettedet érinti. Nem adhatsz meg mindent a gyerekednek, a párodnak és a főnöködnek egyszerre, de attól még lehetsz jó szülő, férj vagy feleség, és remek munkaerő. Meg amit akarsz.
De tudd, hol a határ.
Kapcsolódó cikk: Bábjáték

4. Felelősséghárítás

Mindenkinek annyi baja van,az annyi bajnak annyi baja van,hogy annyi baj legyen.

Albert Einstein Bizottság együttes

 • Beteg vagy, és tenni kellene már valamit - de nincs mit tenni.
 • Kövér vagy, és le kellene már fogyni - de kinek van arra ideje?
 • Hitelek tornyosulnak, beszélni kellene már a bankkal - de miért pont neked?

Mielőtt azzal vádolnád magad, hogy halogatsz, és gyártanád itt magadnak a lelkiismeret-furdalás hegyeket, álljunk meg egy percre. Biztos az, hogy te halogatsz? Nem lehet, hogy valaki más?

De bizony, lehet.

 • Beteg vagy, és tenni kellene már valamit - de, hát, könyörgöm. Miért pont te? Mire való az orvos? Beveszem a pirulát, az nem elég? Mindig beveszem.
 • Kövér vagy, és le kellene már fogyni - ja, de közben dolgozd magad halálra, főzz mindenkire, gondoskodj az egész családról.
 • Hitelek tornyosulnak - de mi lenne, ha most nem neked kellene bemenni a bankba, hanem mondjuk a párodnak? Ő is ugyanúgy elintézhetné.

A kérdés nagyon egyszerű: Kinek a felelőssége?

Mert nagyon szép volna, ha az orvos vállalná a felelősséget az életedért - de ilyenről még nem hallottunk. Márpedig a tét óriási.

Ha mások miatt nem tudsz lefogyni, az érthető, senki sem hibáztathat - de kit zavar a túlsúlyod? Ha téged nem, semmi gond. Ha igen, a te felelősséged.

Ha a hitelek miatt megjelenik a végrehajtó, mit teszel? Kiabálsz a pároddal, miért nem intézte el?

Ha egy dologért nem vállalsz felelősséget, egyértelmű és száz százalékos felelősséget, akkor azt bizony halogatni fogod.

Kulcs

Felelősségvállalás. Ha a cél fontos – ne add ki a kezedből a felelősséget. A saját életed a te kezedben van. Ha átadod a kormánykereket másnak – magadra vess. Ha úgy érzed, igazságtalanul sok felelősség nyomja a vállad – nyisd ki a szád. Néma gyereknek anyja sem érti a szavát. A megoldás: kommunikáció. Kristálytiszta elvárások, egyértelmű válaszok, az eredmény: Segítséget kapsz, vagy biztossá válik, hogy a felelősség és a feladat is a tiéd.

5. Lustaság

Basszus, ez egyre rosszabb lesz. (A gyerekemnek azt mondta a tanárnője, a basszuskulcs az csúnya szó. Ej, de szívesen beiratnám zongoraórára. Mennyit káromkodna ott.)

Egyre rosszabb lesz, mert eddig minden érthető, és vállalható volt. Mondhatni: Igen, az én hibám, és vállalom.

Most jön a feketeleves. A halogatás következő oka ugyanis szimplán a lustaság.

 1. Le kellene vinni a szemetet - de a francnak sincs kedve.
 2. Meg kellene írni a pályázati anyagot - de nem visz rá a lélek.
 3. El kellene kezdeni futni - jaj, csak azt ne.

Lustaság. Sajnos, van ilyen. Túl kényelmesek vagyunk.

 • Nem akaródzik felemelni az alfelünk, de közben nyomogatjuk a telefont.
 • Egy hete meg van nyitva a szövegszerkesztő a gépünkön, hogy elkezdjük megírni az anyagot, amely fontos - de a Facebook olyan vicces.
 • A szemét már büdi - de a munka még büdibb.

Lustaság - tiszta szégyen, de van ilyen. Én is szégyellem ám magam piszkosul. Néha ugyanis lusta disznó vagyok. A röfögéstől sem riadok vissza.

Sajnos belelapulunk itt a jólétbe, mint tehénszar a fűbe. Úgy mondják, nem fáj eléggé. Túl jó dolgunk van, megvan mindenünk, még ha kell is dolgozni, nem dől össze a világ, ha egy kicsit lazítunk.

Kulcs

Szedd össze magad. Ne várd meg, amíg összedől a világ körülötted, hanem láss hozzá most azonnal ahhoz, ami fontos. Ne is olvass tovább. Cselekedj.
És, akármit is mondtam eddig, ne hibáztasd magad. Be kell ismerni: Lustának lenni állati komfortos.
Azért csak lépj tovább.

6. Gyávaság

 • El kellene kezdeni úszni - de csak bénázni fogsz az uszodában.
 • El kellene válnod - de hogyan tovább?
 • Fizetésemelést kellene kérned - de már a gondolattól is végigfut a hátadon a hideg.

Szerintem nem szégyen félni. Én is félek egy csomó dologtól.

Ugyanakkor ismerjük el: A félelem halogatást eredményez.

Tudod, hogy meg kell tenned valamit. Sőt, azzal is tisztában vagy, hogy rendelkezel a képességgel, hogy megtedd.
Sajnos azonban tartasz a következményektől. Ha nem jól sülnek el a dolgok, kellemetlen helyzetbe kerülhetsz.

 • Mi lesz, ha kinevetnek az usziban?
 • Ha elválsz, de az utcára kerülsz?
 • Ha a főnököd leordítja a fejed?

Vannak félelmeid? Nekem vannak. A legtöbbet azonban le tudom győzni.

Kulcs

Bátorság és ész.
A bátorságon nincs mit magyarázni. Épp ezért szeretném elmagyarázni.
Gondolj arra, mi a legrosszabb, ami történhet. Például a főnököd leordítja a fejed. Aztán gondolj a jelenlegi helyzetre: Mindenki kevesebbet dolgozik, és több fizetést kap a cégnél, mint te. A főnöki dühroham egyszeri eset. Az alulfizetettség és kihasználtság krónikus betegség. Melyiket választod? Dönts – és megszűnik a halogatás. Mert ha úgy döntesz, vállalod a kockázatot, akkor vond meg a vállad, és menj be a főnökhöz.
Plusz: Többet ésszel, mint erővel.Ha bemész a főnöködhöz, előtte gondolj át mindent. Nem mindegy, mikor mész be, mit mondasz és hogyan mondod. Esetleg be sem kell menned, mert más módon is elérheted a béremelést.
A magasabb célok átgondolása új utakra vethet fényt. Használd az eszed.

7. Önkábítás

 • Fel kéne már szedni valakit - de jó neked egyedül is.
 • Szakítanod kellene a pároddal - de, végül is, lehet szeretni.
 • Rendbe kellene hozatni a fogad - de úgysem nézi senki.

Érted a szitut? Mert vannak helyzetek, amikor a saját szemedbe hazudsz. Úgy csinálsz, mintha a dolgok rendben mennének, miközben tönkremennek.

Van az úgy, hogy azt mondod mindenkinek, téged nem zavar, hogy egyedül élsz, csak a baj van a pasikkal/nőkkel. Ez nem baj, ciki volna beismerni, hogy nem jön össze egy normális párkapcsolat. Mindenki azt gondolná, a kutyának sem kellesz. Az pedig tisztára égő lenne.

De sokkal cikibb, ha magadnak is hazudsz. Az már nagyon gáz. Őrült nagy probléma. Mert ha sikerül magadat becsapni, garantálod magadnak az állandóságot az életedben, és még azok mellett a lehetőségek mellett is zsebre dugott kézzel fogsz elsétálni, amelyek szembe jönnek veled az utcán.

Kulcs

Légy őszinte önmagadhoz. Nincs mit szégyellned. Az NLP azt mondja: Nincs kudarc, csak visszajelzés van. Adj hát magadnak elegendő és értékelhető visszajelzést, vállald a hibáidat, és igenis cselekedj azért, hogy jobbra forduljanak a dolgok.
Hidd el, megérdemled a jót.
Tegyél érte..

Ha gondolatok ébredtek benned, és felmerült, hogy ezeket a gondolatokat megosztod velem, ne halogasd, kérlek. Alul, a hozzászólások résznél bizonyíthatod, hogy te nem szoktál halogatni.

Csodás hetet, intézz el mindent!

Shortcode could not be rendered
Megosztom!
tibi
 

 • Éva szerint:

  Jo reggelt Tibi,
  De bizony, en vagyok a halogatas nagy mestere!Teljesen magamra ismerek a pontokbol…Az osszesbol konkretan…
  Nalunk is nagyin jo volt a Husvet… Sok kaja es nihil,(mezes zserbo nem volt, arra teljesen raizgultam olvasas alatt) es pihenes ezerrel. Nagy erofeszitesbe kerul ujrainditani a propellereket.

  Koszonom a hetindito bolcsessegeket! Tenyleg sokat segitenek!Mindig elvezettel olvasom az irasaidat.

  Legyen szep a heted! En is a tettek mezejere lepek.
  Udv,
  Éva

  Azert

  • tibi szerint:

   Köszönöm Éva!
   Örülök, hogy sikerült érzelmeket kiváltanom a zserbóval. 🙂

 • Bernadett szerint:

  Az én nevem van a szótárban a halogatás mellett. Ha nem is minden pontban, de néhányban magamra ismertem.
  Prioritások. Fejben tudom, hogy mit kellene csinálni, de pl. a babakocsis egy jó példa, utálok ilyen csipp-csupp marhaságokkal foglalkozni. Nem elég kreatív, nincs benne semmi izgalmas, nálam ez a dolgok rákfenéje. Az olyan monoton tevékenységek, amiket tudom, hogy meg kell csinálni, tudom, hogy bárki képes rá, de a víz ver a gondolattól is, hogy azt épp én tegyem meg. Hivatalos ügyeket intézni, hülye papírokat kitölteni, visszaküldeni, szerződéseket mósodítai. A világból kiszaladnék, ha ilyet kell csinálnom. Hát nem izgalmasabb egy új kertet építeni, mint feltenni egy hülye hirdetést? :-).

  A másik a túlvállalás, amit súlyosbít a halogatás. Mert olyasmiket is bevállalok, pontosabban bevállaltatnak velem, ami az első kategóriába esik, azaz tuti, hogy addig fogom tolni, amíg nem lesz életbevágó.

  Kicsit olyannak érzem az egész létet, mint amikor van 20 búgócsigám, és mindet pörgetni kell folyamatosan, hogy le ne álljon. Nincs olyan, amikor csak úgy nyugodtan leülök, élvezem az életet, ezek a dögök meg csak pörögnek egyforma intenzitással, mert megpörgettem őket. És ez nagyon fárasztó.

  • tibi szerint:

   Szia Bernadett. Át tudom érezni a helyzeted… Talán hasznos volna néhány búgócsigát levenni a pályáról. 🙂

 • Buday Éva szerint:

  A halogatás engem teljesen lemerít . Mostanában előfordult. Nem szeretem időszak.ez a mesterekre való várakozás , “majd jövök “. De aztán duplán,triplán rákapcsolok. Az ünnepre való készülődés nem okozott gondot , a beigli is finom lett.

  Ami igazán segít ,ha az élvezetes leveleidet olvasom. Köszönöm.

  Vidám hetet ! Gondolom a B. B. ikrek segítenek neked ebben is.

  Üdvözöllek.

  • tibi szerint:

   Szia Éva!

   Ha a mesterek halogatnak, az egy másik kérdés. Megértem, ha lemerít! Téged nem féltelek! 🙂 És odavagyok a beigliért 🙂

 • Rozália szerint:

  Rám a gyávaság nagyon igaz! Most is elbizonytalanodtam ,biztos akarok írni!Nagyon tetszenek az levelek! De még mindig gyáva vagyok az igazi gondom meg lépéséhez!!

  • tibi szerint:

   Rozália, de hát írtál! Az igazi gondhoz ugyanígy meg lehet tenni az első lépést… Köszönöm, hol olvasol 🙂

 • Zsuzsa szerint:

  Nagyon tud bosszantani a halogatasom. Egyszeru dolgokat nem teszek meg, amik idoben viszont sokat valtoztathatnanak az eletemben.Olyan erzes mintha magammal elnek es nem mernek atlepni egy masik vilagba , amire pedig nagyon vagyom. De megis elengedem…..

 • tibi szerint:

  Szia Zsuzsa! Ne bosszankodj:) Ez mindenkivel előfordulhat… El lehet indulni apró lépésekkel is, pár kisebb dolgot elintézni, amit korábban halogattál. Már ez is sokat számít.

 • Eszter szerint:

  Köszi, ezt imádtam, élmény volt olvasni, többször hangosan felröhögtem! 🙂

 • Ditke szerint:

  A halogatasrol csak ennyit: ma olvastam…
  De ezért a mondatert örök hála: nincs kudarc, csak visszajelzés van.
  Ez az! Erre volt szükségem!
  Ditke

 • Laura szerint:

  Szia Tibi!

  Nekem azzal van gondom, hogy eltervezem, hogy mit fogok megcsinálni, személyiségfejlesztés, tanulás stb, mert hogy holnap lesz rá időm. De másnap azzal találom szemben magam, hogy olyan fáradt vagyok, hogy mégsem vagyok képes felfogni hogy mit olvasok.
  És nem hogy utólag van bűntudatom, hanem már időközben is sajnálom, hogy ezzel telik az idő, miközben haladnék.
  Vérképem normális, az orvos széttárja a karjait.
  Sajnos életem 90 százaléka ezzel a fáradtság érzéssel telik.
  Mi lehet ez?

 • tibi szerint:

  Szia Laura!

  Biztosan megvan az oka a fáradtságnak. Nem tudnám megmondani, hogy mi, de pár dolog az eszembe jutott.

  Talán nem fontos tervezni holnapra, elég aznap cselekedni. Amikor épp nem vagy fáradt, akkor egyszerűen elővehetsz egy anyagot, ami érdekel.

  Talán nem olvasnod kellene, hanem valami aktívabb fejlesztő tevékenységet végezni. Tudom ajánlani az írást, vagy az NLP-t, esetleg az Élő Küldetéseket.

  Az is lehet, hogy más napszakra kellene tenni a tanulást.

  Vagy inni egy jó erős kávét?

  Vagy ezeket mind 🙂

 • >