2

Gyorsteszt: Érdemes-e célokat kitűznöd (7 kérdés)

Vannak, akik céltudatosan élik az életüket, és ahogy telnek az évek, úgy építgetik fel a saját kis birodalmukat, növelik az életszínvonalukat, és egyik céljukat a másik után valósítják meg. Ez nem feltétlenül jelent sok pénzt, sikert vagy csillogást, mert más fontos dolgok is vannak a világon bőven. A lényeg, hogy egyre jobb lesz nekik, és ők közben egyre elégedettebbek lesznek.

Vannak mások, akik kevésbé céltudatosan élnek. Versenyt futnak a mókuskerékkel, nincs idejük magukra, a túlélésre játszanak, és nem foglalkoznak túl sokat a saját életükkel. Ezért legtöbbször a körülményeket okolják. A fejük felett szállnak az évek, s nem igazán építenek semmit, csak tartják az állást, kitartanak, a felszínen maradnak. Úsznak, legtöbbször árral szemben.

Mindazok, akik ez utóbbi csoportba tartoznak, csatlakozhatnak az áramlathoz, és végre elkezdhetik irányítani az életüket, ha elkezdenek célkitűzéssel foglalkozni.

De vajon te melyik csoportba tartozol?

Vagy (hogy ne skatulyázzalak be teljesen, elvégre nem vagy te gyufa), melyik csoporthoz állsz közelebb? Haladsz az áramlattal, és közben irányítod az életed, vagy kétségbeesetten tempózol árral szemben, és minden erődet az köti le, hogy a fejedet a víz fölött tartsd. Esetleg megkapaszkodtál egy faágban, de nem tudod, hogyan engedhetnéd el?

Az alábbi teszt segít neked megtalálni a választ a kérdésre, hogy hol tartasz most, és érdemes lehet-e célkitűzéssel foglalkoznod. 

A teszt rendkívül egyszerű.

Figyelem! A válaszokat vagy tudod, vagy nem. Ez nem egy gyakorlat, vagy feladatsor. Csak gondolkozz el rajta, és válaszolj a kérdésekre. A pontszámot akár fejben is tarthatod.

Gyorsteszt: Érdemes-e használnod a célkitűzést?

1.kérdés: Ki vagy te?

Ha erre határozott és viszonylag pontost választ tudsz adni, az nagyszerű.

Az, hogy engem úgy hívnak, hogy Lapos Elemér, nem igazán jó válasz. Nem a nevedre vagyok kíváncsi, hanem arra, hogy ki vagy te. Ha például azt mondod, hogy én Lapos Elemér vagyok, mindenem az autószerelés, és imádom a családom - az már egész jó válasz. Ha azt válaszolod, hogy én egy édesanya vagyok, és minden vágyam, hogy a gyerekeimből boldog embert neveljek, az is nagyon jó válasz.

A "ki vagy te" tehát egy olyan kérdés, amelyben az is benne van, hogy mi a szereped, miért vagy ezen a bolygón, és mennyire tudsz ezzel azonosulni. Tudod-e azt, hogy ki vagy?

Ha tudsz válaszolni erre a kérdésre, akkor adj magadnak erre 1 pontot.

2. kérdés: Mi az öt legfontosabb dolog számodra az életben?

Ha lehet, fontossági sorrendben add meg a választ.

Jó válasz lehet például ez:

 1. Hivatás
 2. Szerelem
 3. Nyugalom
 4. Utazás
 5. Tánc

Vagy ez is jó lehet:

 1. Család
 2. Pénz
 3. Szex
 4. Jó kaják
 5. Barátok

Valójában minden jó lehet. Akkor jó a válaszod, ha képes vagy felsorolni az életben általad fontosnak tartott öt dolgot, mégpedig sorrendbe állítva azokat. Nem számít, hogy megvan, vagy nincs meg az a dolog. Az számít, hogy mi számít.

Ha kapásból tudod az öt dolgot, akkor az 1 pont. Ha nincs meg a lista, akkor nem jár pont.

3. kérdés: Mi az életcélod?

Vagyis hova akarsz eljutni földi pályafutásod során?

 • Boldog családot akarsz hátrahagyni?
 • Sikeres vállalkozást építenél, ami az unokáidnak is biztos megélhetést nyújt majd?
 • Szeretnél kiadni egy verseskötetet?

Ez a kérdés a magasabb célodra vonatkozik. Tudod a választ? Ha igen, ott a pont.

4. kérdés: Az elkövetkezendő 12 hónap alatt pontosan milyen célokat akarsz megvalósítani?

El tudod mondani az éves tervedet? Tudod már, mit fogsz tenni? Tisztában vagy vele, hogy rövid távon mire törekedsz?

Ez a kérdés a rövid távú céljaidat határolja be. Tudsz válaszolni erre? Ha igen, megvan az 1 pont, egyébként nulla.

5. kérdés: Egyetértesz azzal, hogy kizárólag a te döntésed, és felelősséged az, hogy milyen irányba halad az életed?

Ez egyszerű. Nem is magyaráznám túl.

A válasz akkor fogadható el, ha "igen". Ebben az esetben ez 1 pontot ér, egyébként nullát.

6. kérdés: Szoktál-e rendszeresen a saját életeddel foglalkozni?

A kérdés arra vonatkozik, teszel-e rendszeresen olyan dolgokat, amely neked jó, ami a saját, személyes érdekeidet képviseli, amely a saját ügyedet viszi előre.

Ha igen, ott a pont.

A mókuskerék hajtása, a harc a megélhetésért, vagy a tengés-lengés a mindennapokban nem ér pontot.

7. kérdés: Vannak-e saját magad által kitűzött határidők az életedben?

Például még ebben az évben akarok találni egy jövedelmezőbb munkát. Vagy egy fél éven belül le akarok adni öt kilót. Vagy három hónapot adok magamnak, hogy befejezzem ezt a tanfolyamot.

Azok a határidők, amelyeket mások szabnak meg neked, nem számítanak. Nem külső kényszerre kell cselekedned, hanem belső indíttatásból. Így a kérdésre adott válaszod akkor ér egy pontot, ha saját magad tűzöd ki a határidőket.

Nos. Remélem, nem neheztelsz meg, hogy nem mellékelek Excel táblázatot ehhez a teszthez. Minden válasz egy pontot ér vagy nullát. Add össze, és nézd meg, mennyit értél el.

Értékelés

7 pont:

Fantasztikus vagy, ha tudod, segíts másoknak is, és mutasd meg neki, hogyan kell fejlődniük, és elérni céljaikat! Az eredményeid másokat is motiválnak majd, ha megosztod a sikereidet. Gratulálok neked!

6 pont:

Nagyszerű, amit csinálsz. Saját magad is rá fogsz jönni, hogy hol érdemes változtatnod, hogy még sikeresebb legyél. Amit teszel, az nagyszerű, viselkedésed önmagában hordozza a pozitív változást.

5 pont:

Jó úton jársz. Ugyanakkor érdemes azon elgondolkoznod, hogy mi az, amin hasznos volna változtatnod, hogy kevesebb problémád, és több sikered legyen az életben. Tanulmányozd a célkitűzési technikákat, és csipegess belőlük kedvedre.

4 pont:

Nem vagy egy elveszett ember, az biztos. Ha azonban szeretnéd a saját életed a kezedbe venni, és eredményeket elérni, akkor nem árt kidolgoznod valamiféle stratégiát. Elsőként a terveidet lesz hasznos átnézned. Ha ott mindent rendben találsz, akkor a fizikai tettekre érdemes helyezned a hangsúlyt.

3 pont:

Ha nem akarsz egy helyben megragadni, akkor változásra van szükséged. Vagy nem vagy tisztában azzal, hogy merre indulj, vagy nem teszel túl sokat a változásért. Tanulmányozd a személyes célkitűzés technikáját. Sok jó dolog vár rád, ha elkezded alkalmazni.

2 pont:

Eljött az ideje a változásnak. Bárhol is tartasz most, ideje továbblépned. Nézz mélyen önmagadba, aztán rázd meg magad, és kezdj el cselekedni. Kezdd az önismerettel, folytasd a céltervezéssel, és végül cselekedj!

1 pont:

Ébresztő! Hol voltál eddig? Szedd össze magad, és koncentrálj a saját életedre. Mindent tudnod kell a célkitűzésről. Kezdj az alapokkal. Haladj szép sorjában. Egy napot se hagyj ki, még ha kevés időd is van önmagadra, akkor is legkevesebb egy félórát szánj magadra minden egyes nap.

0 pont:

Innen könnyű lesz fejlődést elérni. Nyisd ki a szemed, végy egy mély lélegzetet, és ahogy kifújod a levegőt, vedd észre, hogy te is itt vagy, ezen a világon. Fogj egy tükröt, és nézd meg, kit látsz benne. Mostantól ez az ember álljon a figyelmed fókuszában.
Aztán szépen, sorjában, annak rendje és módja szerint, kezdd el megismerni önmagad. Határozd meg a legfontosabb értékeidet. Állítsd őket sorrendbe. Álmodj, gondolkozz, mérlegelj, rajzolj, színezz. Készíts terveket.
Aztán pedig, láss hozzá. Eljött a te időd.
Ne halogasd tovább. Még ma kezdd el.


Hozzászólnál? Kérdésed van? Várom!

Megosztom!
tibi
 

 • Buday Éva szerint:

  Kedves Tibi !

  Jók a kérdések !

  Megérdemlem a 7 pontot.
  Kicsit többet is teszek nem csak magamért.
  Igen ,talán irigyeim nincsenek ,bár nem lehetetlen.
  Tudom az idő a legdrágább és ezért is tudatosan gazdálkodom vele.

  Köszönöm .

  Áldott Adventi napokat! Nekem fontos a ráhangolódás készülődés kívül belül!

 • >