Vannak bizonyos szavak, amelyeket nem igazán jó használni. Ne menjünk most bele, melyek ezek a szavak, csupán egyet akarok megemlíteni: "kell". Nem jó azt mondani, hogy "kell". Sokkal helyesebb ezt a szót másképpen kifejezni, más szavakat használni helyette.

Példák:

  • Gyurika, le kell vinned a szemetet. HELYETT: Gyurika, ha levitted a szemetet, mutatok valamit.
  • Ezt át kell gondolnod. HELYETT: Ezt esetleg átgondolhatnád még.
  • Uram, ezt meg kell vennie. HELYETT: Nagyon jó szívvel ajánlom ezt önnek, kedves uram.

Ez nem annyira nyelvtan, mint mások befolyásolásának a művészete. Ugyanakkor én szeretek kivételt tenni, és azt mondom, vannak olyan kérdések, amelyekre tudnod KELL a választ. Ha a kell kellemetlenül érint, akkor bocsáss meg, kérlek. Ugyanakkor azt gondolom, ha a fent említett kérdésekre nem tudod a választ, akkor erősen hátrányos helyzetbe kerülsz az élet szinte minden területén.

HÁROM KÉRDÉS

Az első kérdés: Ki vagy te?

Erről eszembe jut, amikor a kisfiú lemegy a boltba, és a boltos rámordul:
- Minek jöttél?
- Lapos elemér' - feleli a kisfiú.
Erre a boltos:
- Nem a nevedet kérdeztem!

Nos, én is ugyanezt mondom: Nem a nevedet kérdeztem. Arra a kérdésre, hogy ki vagy te, akkor tudod a választ, ha tisztában vagy szerepeddel. Mondhatod, hogy én egy nagyszerű tanár vagyok. Mondhatod, hogy anya vagyok, és imádom a gyerekeim. Mondhatod, hogy egy fiatalember vagyok, tele lelkesedéssel. Vagy leendő színész. Bolondos fiatal. Vagy én vagyok "A" nagymama.

Talán helyesebb volna úgy feltenni ezt a kérdést, hogy mi vagy te, esetleg, mi a szereped, de én jobban szeretem azt, hogy "ki vagy?", mert ez így jobban kifejezi azt, ami a kérdés mögött van, hogy valójában tisztában vagy azzal is, hogy mit kell tenned, ha hű akarsz maradni önmagadhoz.

Mielőtt tehát továbbolvasod ezt az írást, mondd ki magadban, hogy ki vagy te. Még jobb, ha egy papírlapra le is írod. Egy mondat az egész.

A következő kérdés: Mi tartasz fontosnak?

A kérdésre adott válasz tulajdonképpen a személyes értékrendedet határozza meg, amely mindennek az alapja. Ha ezt nem tudod, hát az már mindennek a teteje.

Itt nem csak egy választ adhatsz, sőt, kifejezetten az a jó, ha többet adsz. Valójában erre a kérdésre egy lista a válasz. A lista pedig akkor a legjobb, ha fontossági sorrendben is van.

Például:

  1. Család
  2. Munka
  3. Szórakozás
  4. Utazás
  5. Kerti törpe gyűjtés

Utóbbinál fontos kitétel, hogy a kerti törpe gyűjtés közel sem azonos a kerti törpegyűjtéssel, bár a kettő között kétségtelenül van átfedés. Ugyanakkor, tekintettel jelen írás tárgyára és céljára, kijelenthetjük, hogy ez a kérdés tulajdonképpen és valójában indifferens. Így ez a bekezdés a végére értelmét veszítette, de sajnálom szegényt letörölni.

Nos, papírlap, lista. Ötöt írj le, az pont elég.

A következő kérdés: Mit akarsz?

Ez a kérdés most arra irányul, hogy mi a célod. Figyelmeztetlek, hogy nem lehetséges erre jó választ adni, ha nem adtál jó választ az előző kérdésre. Ha nem tudod, hogy mit tartasz fontosnak, nos, akkor honnan is tudhatnád, hogy mit akarsz?

Erre a kérdésre a hosszú távú célok adják meg a választ, hiszen azok határozott irányba terelik az életed. Ha akarsz venni egy szagos radírt, az is cél, ráadásul könnyen elérhető, legalábbis azt hiszem. Amikor én gyerek voltam, tele volt az osztály szagos radírral. Imádtam. Nehéz volt megállni, hogy ne rágjuk szét. Nem is álltuk meg.

Ugyanakkor ez a cél nem ad irányt az életednek, illetve csak a papírboltig, mert utána ki tudja, hogy hogyan tovább?

Néhány jellemzően jó válasz:

  • Családot akarok alapítani.
  • Űrhajós akarok lenni.
  • Meg akarok tanulni spanyolul.
  • Saját bandát akarok alapítani (nem rablóbandára gondolok, hanem mondjuk egy zenekarra).
  • Sikeres vállalkozóvá akarok válni.

Nos, arra kérlek tehát, hogy írd le ezt is egy papírra. Mit akarsz? Vagyis: Milyen hosszú távú céljaid vannak?


Ezek alapkérdések, ha nem tudod a válaszokat, akkor sürgősen találd meg őket, mert jelenleg csak vakrepülést folytatsz. Az is nagyon jó, és hasznos, csak nem neked. Legtöbbször mások húznak belőle hasznot. Azt pedig nem akarjuk.

Ha nagy szavakat akarok használni, azt mondanám: Vedd a kezedbe az életed irányítását. Kevésbé volna hangzatos ugyanez kis szavakkal: Vedd a kezedben az életed irányítását!

Tudok nagyszerű módszereket ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához...

...mert nem mindig könnyen jönnek ám a válaszok. Ha van kedved velem együtt megkeresni a szóban forgó válaszokat, akkor (ha még nem tetted meg), regisztrálj itt:

Kreatív Célkitűző Műhely
február 2, 19:00
A részvétel INGYENES.
Nagyon jó lesz. Megtalálod a válaszokat.

Megosztom!
tibi
 

>