2

25 tartható és előremutató fogadalom az újévre

Az újévi fogadalmaknak van ereje. Mondom ezt akkor is, ha tisztában vagyok azzal, hogy bármikor tehetünk fogadalmakat, és sokan rendkívül rosszul állnak ehhez a témához.

A három legnagyobb hiba, amelyet elkövethetsz az újévi fogadalmakkal:

1. Csak éjfélig tartanak
Nem sokra mész azokkal a tervekkel, amelyek az első hétköznapi reggelen a semmibe vesznek. Tartanod kell magad ahhoz, amit egyszer megfogadtál, különben saját magad előtt válsz hiteltelenné, és így minden előnyét elveszíted a fogadalmaknak.
2. Év végéig vársz
Ha év közben eszedbe jut egy nagyszerű ötlet, talán azt mondod magadban: “Igen, így kell ezt csinálni. Jövőre pontosan ezt teszem majd. Jövőre minden más lesz.” Hát, nem, ez botorság, felesleges megvárni az új évet. Ugyanúgy elkezdhetsz nagyszerű célokért cselekedni február 12-én, mint július 6-án. Bármikor. Vagyis nem csak újévi fogadalmak vannak a világon.
3. Nem teszel fogadalmat, mert úgysem jó semmire.
Ebben az esetben biztosan nem történik semmi.

Az újév fogadalmak nagy lehetőséget is jelenthetnek az életedben. Ennek abban rejlik az oka, hogy véget ért egy év, és elkezdődik egy másik, és ezt nem lehet nem észrevenni. Talán magyarosabb volna úgy mondani, ezt muszáj észrevenni. De, akárhogy is mondjuk, egy újabb év indul, egy újabb forduló az életünkben, ráadásul az év végén sok minden lezárhattunk, vagyis: Tiszta lappal kezdünk. Talán nem teljesen tiszta, de akkor is tiszta. Tisztácska. Mindenesetre a kezedben a radír, a ceruza, vagy a toll, és egészen pontosan te döntöd el, mi kerüljön a lapodra.

Ebben az írásban huszonöt olyan újévi fogadalmat fűztem csokorba, amelyek tarthatók (vagyis teljesíthetők) és előremutatók (tehát a javadat szolgálják). Természetesen lehetne még írni további ezerhatszázhuszonöt fogadalmat, de ne essünk túlzásokba. Illetve, ne most. Azt majd februárban.

25 tartható és előremutató fogadalom az újévre

Használd az itt következő fogadalmakat bölcsen, és szolgálják azok a javadat. Legyen a célod a pozitív változás.

Alapelvek

  • Az életed a saját kezedben van.
  • Te magad hozod meg a döntéseidet.
  • Kizárólag a te felelősséged, hogy mit kezdesz az életeddel.
  • Nagy célokat is elérhetsz, ha kis lépésekre bontod.
  • Ne rinyálj. Cselekedj. Az áldozatokat be kell vállalni, különben lesheted, hogy megváltozzanak a dolgok.

1. Fejezd be, amit elkezdtél.

Remélem, értékelted már az előző évet. Alkalmanként mindenképpen hasznos visszatekinteni. Voltak elhatározásaid, amelyek közül valószínűleg többet sikerre is vittél. Ha vannak részeredményeid, örülj azoknak is, és ebben az évben járj a végére. Nem minden cél érhető el egyetlen év alatt, de minden cél elérhető, ha nem adod fel.

2. Tűzz ki célokat.

Jó, jó, maga az újévi fogadalom is egy célkitűzés. Most azonban arra gondolok, hogy kicsit komolyabban csináld. Néhány fontos lépés: a legfontosabb dolgok listájának meghatározása, a célok összegyűjtése, rendszerezése, a kiválasztott cél átalakítása megfelelő szempontok alapján. Akarod igazán jól csinálni? Ezen az oldalon feliratkozhatsz egy ingyenes minitanfolyamra.

3. Vezess naplót.

A célkitűzésnek közel sincs vége a tervkészítéssel. A java csak ezután jön. Sokféle módon rajta maradhatsz az úton, hogy valóban elérd a célodat, de ha csak egy módszert ajánlhatnék, akkor a naplóírást választanám. Vezess naplót rendszeresen, napi szinten. Írj bele mindent, ami a céloddal kapcsolatos.

4. Gondolkozz papíron.

Ez is írás, amely átfedheti a naplóírást, de szeretném, hogy megértsd a különbséget. A naplóírás lehet tények rögzítése, amely nagyon hasznos, a papíron történő gondolkodás azonban a Belső Írás nevű módszer úgynevezett “szabad írás” technikájával történik. Fogj egy füzetet, és naponta legalább egy alkalommal írj tele egy oldalt benne, folyamatos kézírással (és csakis azzal) megállás nélkül. Gondolkozz papíron! Nézd csak, így kell ezt csinálni.

5. Legyen időterved.

Egy valamire való célkitűzés velejárója, hogy időben tervezel. Használhatsz erre bármilyen programot, elektronikus naptárt, a telefonodat vagy egy kis naplócskát, amelybe tollal írsz. Tűzz ki határidőket, és tartsd őket karban. A határidők csak akkor fognak jól működni, ha képes vagy azokat rugalmasan kezelni. Egy határidőt vagy kipipálunk, vagy odébb tolunk. Ha ezt teszed, jól teszed.

6. Olvass.

Ez elég egyszerű. Olvass könyveket. Mást is olvashatsz, de akkor is olvass könyveket. Mondanám, hogy nagyszerű önfejlesztő könyvek vannak, és ezek is nagyon jók (de tényleg), azonban én most kifejezetten történetekre gondolok. Történetekben éljük az életünket. A történetek szórakoztatnak, fejlesztenek, felkavarnak vagy megnyugtatnak, gyógyítják a lelkedet. Olvass rendszeresen, és jobban fogod érezni magad a mindennapokban. És természetesen olvass olyan könyveket is, amelyek a céljaidhoz kapcsolódnak.

7. Használd ki az erőforrásaidat.

Többet ésszel, mint erővel. Nézd meg, mennyi minden van a birtokodban, és légy hálás érte. Élj okosan, és ahelyett, hogy mindent megmozgatnál, hasznosítsd a meglévő dolgaid. Tedd ezt a birtokodban lévő belső és külső erőforrásaiddal. Amiben jó vagy, azt csináld gyakrabban, és helyettesítsd ezzel azokat a tevékenységeket, ahol eddig nem voltál igazán eredményes. Ha a saját utadat járod, könnyebben célba érsz.

8. Tanulj.

A tanulás egy életre szól. A tanulás azt jelenti, hogy egyre jobb leszel. Rengeteg a lehetőség a tanulásra, válaszd ki azt, amely számodra a legjobb. Járhatsz iskolába, végezhetsz online tanfolyamot, tanulhatsz könyvből. Azt a módszert válaszd, amely kellő motivációt nyújt – ne hagyd abba, csináld végig.

9. Szerezz új képességet!

Tanulni sok mindent lehet, most kifejezetten egy új képesség elsajátítására gondolok. Különösen hasznosak azok a képességek, amelyek a mindennapi életet teszik könnyebbé. Megjavítani bizonyos dolgokat, barkácsolni, főzni, a kertet rendbe tenni – ha ezeket magad is meg tudod csinálni, kevesebb gondod lesz, hidd el.

10. Rend a lelke mindennek.

Tarts rendet magad körül. Ez nem kis feladat, de apró lépésekkel el lehet indulni. Kezdd a közvetlen környezeteddel, az íróasztaloddal, a szobáddal, az autóddal. Tarts rendet a számítógépeden, a telefonodon. Legyen rend a pénzügyeidben, a kapcsolataidban is. Az életed minél több területét tartod rendben, annál hatékonyabbá és nyugodtabbá válik az életed.

11. Légy egészségesebb.

Számtalan út vezet az egészség felé, te melyiket járod? Az étkezéssel mindenféleképpen megéri foglalkozni, mégpedig rendszeresen. De ugyanilyen fontos lehet a mozgás, a sport is. Nem kell feltétlenül karate edzésre járnod – otthon is tornázhatsz rendszeresen. Néhány hét múlva már érezni fogod a változást. Ha az egészséged nincs rendben, minden más nehezebb lesz. Tipp: Egy ingyenes levélsorozat a Biologika 5 természettörvényéről elérhető ezen az oldalon.

12. Szabadulj meg egy függőségtől.

Mindenkinek van valami függősége. Válassz ki egyet, és hagyd el. A nagy klasszikusok mellett (alkohol, cigaretta, szerencsejáték és társai) ott van még a vásárlás, a sorozatok nézése, a videójátékok, sőt, a másoktól való függőség. Természetesen mindenkinek megvan a maga zizije, így bármi lehet függőség. Legalább egyet hagyj el ebben az évben.

13. Tanulj egy új nyelvet.

Megnyílik a világ, ha egy újabb nyelvet sajátítasz el. A nyelvtanulás az egyik leghasznosabb erőforrás az információ megszerzésére, és számos egyéb előnnyel is jár. Nem kell feltétlenül nyelviskolába járni. Sőt, jobb, ha nem. Úgy tanulj nyelvet, hogy az ne egy kötelező teendő legyen az életedben, hanem egy izgalmas és szórakoztató tevékenység. Tanulj nyelvet természetes módon. Tipp: Természetes nyelvtanulás.

14. Mássz ki az adósságból.

A pénz szintén egy fontos erőforrás az életünkben, ha tetszik, ha nem. A pénz által hozzájuthatsz más, magasztosabb dolgokhoz, pénzzel segíthetsz másokon, és a saját céljaid is könnyebben elérheted. Biztonságot teremthetsz a magad és a szeretteid életében. Amíg a mások pénzét használod, tartozásaid vannak, addig egészen biztos, hogy nincs rendben a pénzügyi vonal az életedben. Szabadulj meg az adósságoktól, vagy csökkentsd azok mértékét.

15. Legyen megtakarításod.

Ez is pénz, de ez már a pozitív oldal. Kezdj el megtakarítani, félretenni egy összeget. Nem a nagyságon van a hangsúly, hanem a rendszerességen, azon, hogy a félretett pénzösszeg egyre növekszik. Jobban működik a dolog, ha meghatározott céllal kezdesz el gyűjteni. Akár több befőttesüveget is rendszeresíthetsz.

16. Nyugi!

Kevesebb stresszt az életedbe. Ne izgulj feleslegesen, mert attól nem lesz könnyebb. Sőt, amikor izgulni kellene, te akkor is maradj nyugodt. Ha úgy érzed, mások sportot űznek abból, hogy az agyadra menjenek, akkor te űzz sportot abból, hogy semmivel sem lehet kihozni a sodrodból. Legyél mindig a sodrodban. Semmiképp se gyere ki onnan. Vannak módszerek, amelyek ezt segítik, például a relaxáció vagy az írás.

17. Légy kedves.

Hidd el, a kedves embereket jobban kedvelik a többiek, mint az undok alakokat. Légy kedves és türelmes másokkal. Mosolyogj! Vannak olyan helyzetek, amelyekben az elégedetlenségünket kell kifejezni. Őszintén elmondani a véleményünk, vagy reklamálni valami miatt – ezeket is megteheted kedvesen.

18. Kevesebb idő a közösségi oldalakon.

Tudom, hogy rendkívül szórakoztató a több száz ismerős bejegyzéseit böngészni, lájkolgatni, sőt, megosztani másokkal olyan hasznos információkat, hogy mit főztél, mit ettél, vagy éppen hol jársz. Azonban mindezek a dolgok kiegészítve a vicces cicás videókkal, motiváló idézetek tömkelegével, megható sztorikkal, rejtett kamerás felvételekkel, élő videó-közvetítésekkel – nos, nem hinném, hogy a javadat szolgálják. Hanyagold.

19. Újrahasznosítás

Ahelyett, hogy orrba szájba vásárolnád a rengeteg felesleges dogot, kezdd el felhasználni azt, ami van. Válogasd külön a hulladékot, védd a környezeted. Amit tudsz, azt javíts meg. Sok felesleges dolog vándorol a kukába, pedig vannak emberek, akik örömmel használnák azokat. Saját magad is sok értelmetlen kiadástól szabadulhatsz meg, ha tudatosan figyelsz az újrahasznosításra.

20. Nézz kevesebb tévét.

Ne hagyd, hogy beszippantson a televízió. Vannak hasznos dolgok is műsoron, de vajon mindig csak azt nézed? Vedd észre, hogy ha hosszú időt töltesz a képernyő előtt, csupán az agyad tompul, semmit sem tanulsz közben, semmit sem fejlődsz – nem történik semmi, a jó. Hagyd a fenébe!

21. Találkozz több emberrel.

Ismerj meg másokat, találkozz minél több emberrel, hiszen te magad is ember vagy. Másokkal jobb, mint egyedül. Minden ember egy új nézőpontot adhat neked, ráadásul az egyik leghasznosabb erőforrás a céljaid eléréséhez a “kapcsolati tőkéd”. Ha ezer embert ismersz, mindig lesz, aki segíteni tud neked, ha elakadsz valahol. És persze te is segíthetsz másoknak, az pedig nemes cselekedet.

22. Csinálj a hobbidból karriert

Mi volna, ha azzal foglalkoznál, amiben jó vagy, vagy amit élvezel. A hobbidat nem azért csinálod, mert kell. Találj ki valami jót, és csinálj egy kis pénzt. Ha szeretsz írni, írj egy könyvet. Ha ügyesen rajzolsz, add el a rajzaidat. Ha kertészkedsz, adj el virágokat, vagy rakd rendbe mások kertjét. Ez csak néhány tipp, de te meg fogod találni a módját, hogy pénzt keress a hobbiddal.

23. Fogadj örökbe egy állatot.

Nos, tudom, hogy ez nem feltétlenül kivitelezhető. Nem könnyű, és néha nem is tanácsos. Ha azonban megteheted, akkor azzal nagyon jót teszel. Magadnak, az állatnak, akit befogadsz, és a világnak is. Hatalmas felelősség. Döntsd el, bevállalod-e.

24. Utazz többet.

A lehetőségeidet valamelyest megszabja a környezeted. Úgy is lehet tartalmas életet élni, hogy nem hagyod el  a házadat. Ha azonban kilépsz, és nem csak a házadat hagyod el, hanem a várost, ahol élsz, és azzal együtt a komfortzónádat is, akkor megnyílik előtted a világ. Ismerj meg új vidékeket,  más embereket, adj magadnak új lehetőségeket. 

25. Tölts magaddal több időt.

Ki a legértékesebb ember a világon? Nos, a te világodban csak te lehetsz az. Az önmagadra fordított idő a legértékesebb. Különösen nagy jelentősége van annak az időnek, amelyet egyedül töltesz. Szükséged van erre, nagyon sok hasznos dolgot megtehetsz, és ez remekül támogatja más céljaidat is.

Fogadok, hogy találtál hasznos megfogadnivalót.
És örülök, ha megosztod velem a saját fogadalmaidat, vagy tippjeidet.

Boldog Új Évet!

Megosztom!
tibi
 

  • Takács Noémi szerint:

    Kedves Tibi! BÚÉK! Ismet egy tartalmas uzenetet koszonhetek Neked! Jokor jott, bar 31-en listaztam nemileg, visszaterek hozza, hogy kiegeszitsem. Kivanok eredmenyes es foleg oromteli evet Nektek, sok kacajjal, keves bubanattal! Merci -:), TN

  • >